20 mai 2010

ingineria...



Pe site-ul facultatii de Energetica am gasit urmatoarea descriere ampla si plina de sentimentalism a ingineriei....
oare de ce nu ma loveste melancolia ??!                                                                                            

                                                                                                                                                                                 ” Este o mare profesiune. E fascinatia de a vedea cum o plasmuire a imaginatiei se transforma, cu ajutorul stiintei, intr-un plan pe hartie. Ca apoi sa se materializeze in piatra, metal sau energie. Ca apoi sa creeze locuri de munca si locuinte pentru oameni. Ca apoi sa duca la cresterea standardului de viata si la sporirea confortului. Acesta este inaltul privilegiu al inginerului.

                 Marea responsabilitate a inginerului in comparatie cu cei de alta profesie este ca operele lui se afla sub vazul tuturor. Actiunile sale se concretizeaza, pas cu pas, in material palpabil. El nu-si poate ingropa greselile ca medicul. El nu le poate face nevazute si da vina pe judecator ca avocatul. El nu-si poate ascunde erorile cu pomi si iedera ca arhitectul. El nu poate, ca politicianul, sa-si ascunda lipsurile dand vina pe opozitie, sperand ca oamenii vor uita. Inginerul, pur si simplu, nu poate nega ca el a facut-o. Daca lucrarea nu e buna, e condamnat….

                Pe de alta parte, spre deosebire de medic, viata sa nu se scurge printre oameni slabi. Spre deosebire de militari, nu distrugerea este scopul vietii lui. Spre deosebire de avocat, nu-si castiga painea din conflicte. Inginerului ii revine menirea sa imbrace scheletul stiintei cu viata, confort si sperante. Desigur, pe masura ce anii trec, oamenii uita care este autorul lucrarii, chiar daca au stiut odata. Sau un politician oarecare isi pune numele pe ea. Sau oamenii o atribuie unui promotor care s-a folosit, de fapt, de banii altora…Pe cand, inginerul priveste inapoi spre binele nesfarsit ce se desprinde din succesul sau cu o satisfactie pe care o cunosc putine profesii. Iar verdictul colegilor sai este singura recunoastere pe care si-o doreste.”

0 Comentarii:

Sunt lucruri care îmi trec prin cap, prin care trec, lucruri care au sau nu legătură directă sau indirectă cu mine, cărora le acord atenție.
Un produs Blogger.