17 mai 2010

Turritopsis nutricula - singurul animal nemuritor de pe planetă

           Avand in vedere ca Turritopsis Nutricula , o meduză hidrozoană, este capabilă să treacă de la stadiul de adult matur la cel de polip imatur (primul stadiu din viaţa unei meduze), ar putea să nu existe limite privind durata sa de viaţă. Iar oamenii de ştiinţă spun că este singura vietuitoare despre care se ştie că poate face acest lucru.


           Secretul constă într-un proces proces numit transdiferenţiere, proces în care un anumit tip de celule este transformat în alt tip de celule. Unele animale sunt capabile de transdiferenţiere limitată, putând astfel să-şi regenereze anumite organe, cum este cazul salamandrei care îşi poate regenera anumit organe. Pe de altă parte, aceasta meduza îşi poate regenera întregul corp, de nemumărate ori. În prezent oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia asupra acestei meduze, pentru a încerca să descopere mecanismul care îi anulează îmbătrânirea.

0 Comentarii:

Sunt lucruri care îmi trec prin cap, prin care trec, lucruri care au sau nu legătură directă sau indirectă cu mine, cărora le acord atenție.
Un produs Blogger.